Formulari de cerca

 

MANCOMUNITAT

EL MARQUESAT

Catadau
  • Localització:

Municipi situat a la comarca de la Ribera Alta, limita amb Alfarb, Carlet, Llombai i Tous (a la mateixa comarca); i amb Dosaigües (a la Foia de Bunyol). El terme ocupa 35 km² de la Vall dels Alcalans, se situa a l'oest del Magre; l'orografia és accidentada per diferents serres on abunden les pinedes; la principal altura és el Matamont (512 m); dins el terme hi ha, a més, el caseriu del Poblenou, Los Rosales, La Lloma Molina i la Lloma Paga.

El relleu, pla en els marges del riu Magre, amb una altitud mitjana de 100 metres, es torna més muntanyenc a mesura que ens allunyem del riu cap a l'Oest aconseguint la seua altura màxima a la frontera amb Tous. Drenen el terme els barrancs del Puro, la Romana, Roures i Ample; el Riu Sec naix dins del terme i, en adreça sud-est, ix cap als termes de Carlet i Benimodo, on desapareix en el llit de diverses sèquies i canals de reg.

 

 

  • Llocs d'interés:

Església de Sant Pere Apòstol

 

El primitiu temple va ser construït sobre el solar de la mesquita, situat a la plaça del Progrés “ Plaça de la Capella". Posteriorment en 1730, va ser construït un altre temple, situat a la plaça que avui rep el nom de plaça de l'Església. Temple dedicat a Sant Pere Apòstol, patró de Catadau.

D'estil neoclàssic del segle XVIII. Amb una estructura que segueix la tradició gòtica valenciana d'església amb una sola nau, capelles entre contraforts i cor alt als peus, es cobreix amb una volta de canó decorada amb llindes posteriorment.

 

 

El Centre Catòlic Social

Situat en l’Avinguda  Sant Bàrbara, és un edifici religiós d'estil modernista de finals del segle XIX, principis del segle XX, atribuït a l'arquitecte Enrique Viedma Vidal, que va ser fundat a principis de segle per don Ramón Ferrándiz. L'edifici és de grans proporcions si ho comparem amb la resta de construccions que se situen en aquest entorn urbà. La seva planta té forma de L, de manera que una de les ales recau al propi carrer principal i l'altra a un petit parc urbà. Volumètricament, està integrat per tres cossos; dos d'ells corresponen als braços de la L, i el central resol la intersecció. L'edifici, en els seus dos cossos secundaris, és d'una sola planta, amb coberta a dues aigües. El cos central està sobre elevat dues plantes de la resta, i la seva coberta és, així mateix, a dues aigües. La seva façana a l'avinguda Santa Bàrbara, es pot considerar la principal, i correspon a la testera de la nau. En ella és on està situada l'entrada principal.

La seva funció bàsica és la d'un centre social, amb les oportunes dependències, locals de reunió i tertúlies, saló d'actes, sales d'esports i una capella dedicada a la Verge del Carmen

 

- Castell de Catadau

Es tracta d'una casa construïda sobre les restes o bé d'una possible muralla, que havia de defensar la població de Catadau durant l'època medieval, o bé d'alguna torre o petita fortificació. 

Les restes que s'han conservat són molt pocs, malgrat això pot distingir-se una part de mur construïda a força de maçoneria i argamassa.Conserva en la façana un nínxol on va estar la imatge barroca de Santa Bàrbara. Era una figura policromada que, a causa de l'exposició directa dels fenòmens meteorològics, va quedar descolorada per la seva banda davantera, però mantenint el color i l'estofa per la seva banda posterior.

A la mateixa casa, es conserven restes de murs absorbits per les cases actuals, les quals respecten la part descoberta posterior. Aquestes restes formen part de la muralla que va tenir Catadau.

 

- Ermita de Santa Bàrbara

 Situada a la Lloma Molina, va ser construïda l'any 1974, d'estil modernista.

 

- Plaça del Cuc

La plaça de el Cuc, ens recorda la importància que tenia la cria del cuc de seda .El primer i principal cultiu de Catadau en 1750 era el de la fulla de morera, aliment per als cucs que produïen seda de primera qualitat, i que amb molta ànsia buscaven els comerciants i fàbriques de fil de seda.

 

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30